Cultura
-
- Prima atestare documentara a satului Valeni in documente interne ale Tarii Romanesti, cunoscuta noua astazi, provine dintr-un document emis de Cancelaria Domenasca a Voievodului „ Alexandru voievod, fiul marelui si preabunului Mircea voievod, fiul lui Mihnea voievod” din anul 1576, luna iunie, 25 de zile prin care se intarea dreptul de proprietate unor locuitori din satul Boteni asupra unor ocini vechi din acest sat, la hotarul de catre Valeni.
- Documentul mentioneaza si disputa de hotar intre un anume Parvul din Boteni si Stan din Valeni. Parvul intrand cu coasa in fanul lui Stan in locul numit Malicico, motiv pentru care Stan l-a supus pe Parvul la plata unor daune cunoscute in terminologia timpului sub numele de „ hatalm” – amenda ce se achita in vite mari.
-
Documentul redactat in terminologia cancelariei medievale a timpului, in limba slavona in original, fiind tradus in limba romaneasca , mai tarziu.
Locuitorii satului Valeni, sat de margine a tarii, de granita sau plai (cum se spunea in vechime) au fost martori si participanti activi la mai toate evenimentele importante legate de istoria acestui pamant, a acestei tari, platind adesea cu sangele lor dragostea de libertate, de neatarnare, nazuinta spre o viata tihnita si dreapta.
Oamenii liberi si proprietari de pamant, mosnenii din Valeni, aveau ca indatorire de capatai, fata de domnie si pe aceea de a merge la razboi ori de cate ori tara era in primejdie sau erau solicitati de catre voievod.
Conform normelor dreptului feudal „stapanirea unei mosii, mare sau mica, implica operatia de a o apara cu armele. Tara era suma proprietatilor individuale a mosiilor, de aceea i se spunea intocmai asa – mosia. Proprietarul care nu merge la razboi la chemarea domnului, se facea vinovat de „ hiclenie”, adica de inalta tradare, el isi pierdea prin aceasta vina mosia si , de cele mai multe ori si capul.
Articole